МАРТ

МУЗИКА

с Георги Константинов

“ИЗКУСТВОТО НА ПЕСЕНТА – АКУСТИЧНО”

 с Кирил Калев и Георги Константинов

17.03.2021 г. от 19:30 ч.

 

“Изкуството на песента-акустично” е един уникален, документален, концертен, авторски формат на Кирил Калев – автор и изпълнител на песни, създател на креативния сценарий и модератор на събитието.

 

Специални гости са любими автори и изпълнители от българската музикална сцена. Техните изпълнения предизвикват интереса на публиката със своето специално акустично-музикално и поетично звучене. Авторът на спектакъла ги представя в интересна и любопитна документална среда:  от първо лице те разказват истории от създаването на песните, поетичното и артистично вдъхновение довело до реализацита им, участието на различни музиканти от епохата на съзвадаването им.

 

Досега, гости в спектакъла бяха Михаил Белчев, Стефан Диомов и Ваня Костова, музиканти от група АКАГА.

 

Една от най-съществените идеи в концертния спектакъл е представянето на големи български поети като Валери Петров, Радой Ралин, Георги Константинов, Пейо Панталеев, Борис Христов и други в контекста на “музиката” в произведенията им при създаването на песни.

 

В акустичния спектакъл се представят и най-големите имена на световното песенно и поетично творчество сред които: Джон Ленън и Пол Макартни, Боб Дилън, Пол Саймън, френските “поети с китара” Жорж Мустаки, Жак Брел, Жо Дасен, Жорж Брасенс, барда на Русия Владимир Висоцки и други.

 

По този начин форматът “Изкуството на песента-акустично” се превръща в своеобразна сцена за популяризиране на европейското и световно песенно изкуство. Ето защо, в реализацията на проекта ще бъдат поканени за сътрудничество културните институти на Франция, Германия, Чехия, Великобритания, Испания и други държави в София, съвместно с които, ще бъдат представени съвременни автори и изпълнители на песни от тези страни.

snimka

ЦИКЪЛ КОНЦЕРТИ "ПРОФ.ВЕНЦЕСЛАВ НИКОЛОВ И ПРИЯТЕЛИ"

19.03.2021 г. от  19:00 ч.

 

"ВИРТУОЗНА КАМЕРНА МУЗИКА"

ПРОГРАМА

КЛОД ДЕБЮСИ - НОКТЮРНО СКЕРЦО (1882)

                            - СОНАТА (1917)

МОРИС РАВЕЛ - СОНАТА за цигулка и виолончело

- пауза -

АНТОНИН ДВОРЖАК - СПОКОЙСТВИЕ В ГОРАТА

                                      - КЛАВИРНО ТРИО 'ДУМКИ'

С участието:   

Калина Митева - цигулка  

Венцеслав Николов - виолончело

Лилия Жекова - пиано

 

В програмата е ранното произведение на младия Клод Дебюси от 1882 година Ноктюрно и скерцо, наскоро открито, както  и прочутата му Соната за виолончело и пиано. Написана през  1915, в края на жизнения път  на големия майстор, тя бързо навлиза в концертния репертоар и досега радва слушателите с  искрящата си енергия  и хумор. На паметта на Дебюси е посветена изключително виртуозната Соната за цигулка и виолончело на Морис Равел. В нея двата струнни инструмента зазвучават  на места като цял оркестър.  Едно забележително, рядко изпълнявано произведение   на френската музика. 

С чудесната миниатюра "Спокойствие в гората" и  прочутото  клавирно трио "Думки" на Антонин Дворжак ще завърши този концерт, за който професор Венцеслав Николов  е поканил своите млади колеги от ансамбъл "Силуети" Калина Митева и Лилия Жекова, вече известни имена не само у нас.

 

 

София, бул. “Янко Сакъзов” № 30

 

citymark.bg@gmail.com

  • Facebook
  • YouTube
  • Instagram

Тел. билетна каса: 02/ 955 74 78, 0878 688 821

Тел. офис зала: 02/ 931 03 18

© 2016 by City Mark Art Center. 

snimka