top of page

ТЕАТЪР - ПРОГРАМА

ФЕВРУАРИ

CMAC_Gradinata_Poster_92x112cm_1

"КРАЯТ НА ГРАДИНАТА"

19.02.2024г. от 19:30ч.

Представлението е с продължителност  1ч.20 мин.

Една история, която Чехов не разказа - историята за неговия начин да обича.

 

Ела и разбери повече за тази разтърсваща, страстна и незабравима любов!

Участват: Десислава Чутуркова и Милен Николов

Режисьор: Георги Михалков

Хореография: Ива Караманчева

Костюми: Стоян Радев Ге. К.

Музика: Рене Обри


Антон Павлович Чехов и голямата любов на живота му - тайна, изстрадана, останала загатната, но неразгадана между редовете на произведенията му. Екипа на спектакъла с текстове от над 70 пиеси, разкази и писма на Чехов, с прекрасната музика на Рене Обри и фееричната хореография на Ива Караманчева, ни потапя в темите за невъзможността, загубата на илюзиите и сложния любовен танц на привличане и отблъскване.
Историята на аристократката Олга Ивановна и бедния по произход, но преуспяващ Пьотр Сергеевич, се разстила във вихрен калейдоскоп от слово, музика и танц, и със сигурност ще ви върне към някоя тръпчива, горчива, почти забравена, но незабравима страница от вашия живот.

Театър Искри и сезони"

представя

"МАЛКИ ИЗНЕВЕРИ"

комедия по Нийл Саймън​

20.02.2024г. от 19:30ч.

 

 

постановка: Иван Урумов
участват: Сара - Искра Радева
Марвин - Тончо Токмакчиев
Сам - Георги Кадурин
Рейчъл - Мариана Миланова 

 

Марвин: Без паника... Паниката е най-бързият път към развода!


Сам: Бракът е залезът на надеждата, но след тъмна нощ идва изгревът на надеждата.


Сара: Хората не те мразят заради слабостите ти, хората винаги мразят някого заради силните му страни.


Рейчъл: Смятате ли, че човек може да се задоволи с празно, евтино и глупаво прелюбодеяние?!

„Една крачка напред“ измерва всичко от днешната българска действителност, без да затъва в нея. Вместо кахърна история за неуспял писател и влюбен кандидат-самоубиец, затиснати от голямата нужда, постановката вади от депресията с ударна доза смях. Разказва с лекота усилията на българското битие. Диалозите са нанизани като бисерна огърлица, хуморът е брилянтен, играта на думи – майсторска и разчетена в точното време, самоиронията - завидна. Актьорите – великолепни.”
Елена КРЪСТЕВА в-к “МОНИТОР”

"ЕДНА КРАЧКА НАПРЕД"
на 21.02.2024 г. от 19:30ч.
Представлението е с продължителност  1ч. и 30мин.

 

самоубийствена комедия от Стефан СТОЯНОВ

 

Постановка: Съби СЪБЕВ

Сценография: Даниела АНДОНОВА

Участват:

Здравко ЗДРАВКОВ

Красен ХАНДЖИЕВ

Стефан СТОЯНОВ

Със специалното участие на ТИНО!

 

Това е нова българска театрална комедия, която среща в едно доста бедно и мизерно таванско помещение четирима души. Всеки един от тях страда от личните си и професионални неуспехи.

Младият и неуспешен писател Кирил Хаджи-Мишев (Здравко Здравков) се нанася в единствената квартира в този голям град, която може да си позволи. Това е пригодено за “живеене” таванско помещение, собственост на хазяина Ветко (Стефан Стоянов). Освен с плъх и семейство хлебарки, Кирил ще трябва да си дели този „апартамент“ и с Хрисим (Красен Ханджиев). Хрисим е колкото и млад, толкова и отчаян човек, който е застанал на ръба на сградата и е готов да направи една крачка напред, да скочи от парапета и по този начин да сложи край на живота си, заради несподелена любов. Освен всичко това, Кирил Хаджи-Мишев разбира, че трябва да дели “удобствата” на този “апартамент” и с Тино (Тино) - уличен музикант, който вярва, че е роден за голямата сцена, и който смята, че свирейки на тротоара вече се е качил на нея, защото все пак “Целият свят е сцена…”.

 Защо Хрисим е готов да се раздели с живота си?

Ще успее ли Кирил да убеди Хрисим, че има смисъл да живее?

Ще успее ли Ветко да събере парите за наема?

 Отговорите на тези въпроси се крият в час и половина смях с тези четирима герои /без да се брои плъха/.

"ЛЮБОВНИ ПИСМА"

по А. Р. Гърни

23.02.2024г. от 19:30ч.

Представлението е с продължителност  1ч.40 мин.

Превод, адаптация и режисура - Георги Михалков
Сценография и костюми - Петър Митев
Авторска музика - Иван Драголов

В ролите:
АЛЕКСА – Яна Маринова
ТОМАС – Теодор Папазов

Писмата от него до нея, и обратно от нея до него. В рамката на цял един живот. Бесен екшън, в който с изумителна скорост преминават събития, възрасти, чувства, настроения… Лентата се забавя за миг, рисува ни конкретна случка, наивна, тъжна, страшна или страшно смешна и литва през зъбчатките на времето към следващата. Един чат, който в задъханите си редове прескача всичко маловажно и незначително, за да ни потопи в гъстото вино на една любов, която все не може да се случи и категорично отказва да умре. Яна Маринова и Теодор Папазов ще ви разкажат една история, която няма нищо общо с вас и в която няма да спрете да се откривате.

Представлението се разпространява, благодарение на Национален Фонд Култура по "Програма за възстановяване и развитие на частни културни организации".

корица Фестивал Към Звездите.jpg

Моноспектакъл
ARKA / "КУТИЯТА" - Прищина, Косово

Театрална и Филмова къща АКТ

26.02.2024г. от 19:30ч.

Aвтор/режисьор/актьор: Ментор Цимберай
Асистент режисьор: Мирак Цимберай
Художник костюми: Мрике Цимберай
Сценограф: Ментор Цимберай
Вокал: Игбал Кена
Солист: Илка Куги

Композитор: Астрит Паласка
Звукозапис: Мемли Келменди
Организатор: Миран Цимберай
Техни
чески директор: Бедри Малоку & Фадил Бектеши

АРКА/BOX се занимава с темата за изселването на млади хора и индивидуалните, семейни и социални последици...
Историята се е случила в едно семейство.
Тъй като няма шанс да излекува едно от малките деца, по-големият син спира да учи и започва да работи каквото може, само за да намери шанс да излекува малкото си братче. Преминавайки нелегално границите на Европа, той е бит и хвърлен в
затвора. След като разбира, че по-малкият му брат е променил живота си, той се разбунтува още повече, като удължава престоя си в затвора. След като се завръща у дома след няколко години, той намира само раклата на майка си в старата къща. Веднага след смъртта на брат му, баща му Мири не може да преживее смъртта на
момченцето. Много бързо умира.
Момичето, Мира, на 17 години, разстроена от смъртта на малкия си брат и баща си, взима произведенията на баща си и бяга от страната, отвратена от липсата на интерес на страната й към значимите произведения на баща си. След няколко години тя превежда творбите на баща си, издигайки работата му на пиедестал. Майката, след дълги години чакане, умира за съжалението на всички. Оставя завещанието за най-големия син в нейната и семейството им АРКА (КУТИЯ)...
Когато момчето се връща, намира само сандъка, който се отваря сам. Освен спомените и вещите на семейството, където се разгръщат спомените, можете да намерите и прощалното писмо на майката...

Тя моли сина си да не напуска страната и да създаде добро семейство в собствената си страна, без да забравя Мири, Мира, баща и майка...

"ПЕТЕЛ" - Йордания

27.02.2024г. от 19:30ч.

Продуцент Ферас Зактан
Режисьор - Иляд Хани Махмуд Сюлейман
Актьор - Махмуд Насер Мохамад Алзгул
Директор продукция - Айа Мохамед Ахмад Али


Театрално представление, което поставя въпроса за кризата на арабската личност по отношение на идентичността и културата и разглежда най-важните проблеми и предизвикателства, пред които е изправен животът. То изследва очакваните нови свободи, изискванията за оцеляване на хората и преследването на това. Пиесата се задълбочава в кризите на войните и тяхното въздействие върху психиката и личния живот на личността в арабския свят, което кара някои да напуснат повърхността на земята и да потърсят убежище под гробовете като форма на безопасност. Това бягство се движи от страха от убийство и унищожение, които сполетяват хората по земята.

Героят  си припомня преживени моменти с онези, които са останали в колективната ни памет. Героят разказва истории с неговата  любима, която е убита във войната, техния учител, когото обожават заради неговия метод и вкус, и техния приятел, пожертвал живота си, защитавайки родината си. В крайна сметка героят решава да отхвърли живота под гробовете, да се разбунтува и да избере да живее на повърхността в мир и сигурност.

Камерен ансамбъл "Силуети"
представя
"КВАРТЕТ ЗА КРАЯ НА ВРЕМЕТО"

от Оливие Месиен

28.02.2024г. от 19:00ч.

Един миг от Вечността в един концерт...
Всяка среща с „Квартет за края на времето“ е събитие. Това е едно необикновено произведение, написано и изпълнено през мрачните военни години – на 15 януари 1941 г. в концентрационния лагер за френски интелектуалци, сред които и Оливие Месиен. И днес, 83 г. по-късно то продължава да е актуално… Дълбоко затрогваща творба, вдъхновена от текст от десета глава на „Откровението на Йоан”, описваща края на света. Странно вълнуващата музика извисява слушателите, като ги извежда далеч от ежедневните грижи, доближава ги до свят, изпълнен със Светлина и Любов...
Вече повече от десет години „Квартет за края на времето“ заема важно място в репертоара на Камерен ансамбъл „Силуети“. Музикантите са подготвили един извисяващ концерт-спектакъл със специалното участие на актьора Ицко Финци, чийто глас ще оживи словото на композитора.
Бъдете с нас на 28 февруари 2024 г. от 19 ч. в залата на Сити Марк Арт Център, заедно да усетим Вечността чрез тайнството на музиката на Оливие Месиен.

Камерен ансамбъл "Силуети":
Калина Митева – цигулка
Габриела Калоянова – виолончело
Лилия Жекова – пиано
Кристиян Калоянов – кларинет 

Ицхак Финци - глас

"ДИПТИХЪТ АРТО" - Гърция
(Арто/ Ван Гог & Кост)
29.02.2024г. от 19:30ч.

Две нови пиеси от Иоли Андреади и Арис Аспрулис
вдъхновени от живота и творчеството на новаторския художник и мислител на 20 век - Антонен Арто

 

Режисьор Иоли Андреади
Арто / Ван Гог
Джийн Жилет като Антонен Арто
Кост
Герасимос Генатас като Антонен Арто
Музикално изпълнение на живо от Джордж Паламиотис

Арто е писател, поет, драматург, есеист, актьор и театрален режисьор от гръцки произход, широко признат за една от основните фигури на театъра на 20-ти век и европейския авангард, известен със своите сурови, сюрреалистични и трансгресивни теми и с неговото определящо влияние върху театралната култура. Сюзън Зонтаг казва, че влиянието на Арто е било толкова радикално, че съвременният театър може да бъде разделен на две епохи: преди Арто и след Арто. С спектакъла ДИПТИХЪТ АРТО Арто се завръща на сцената за последен път, изнасяйки представлението на живота си. Неговата цел е да ни изведе от дълбоката лична тъмнина на болката, несправедливостта и лицемер
ието към чистата и изкупителна светлина, където царува Великият закон на сърцето.
В първата пиеса от ДИПТИХЪТ АРТО, озаглавена "Арто / Ван Гог", ролята на Антонен Арто се изпълнява от великолепния американски актьор Джийн Жилет, а във втората пиеса, озаглавена "Кост", ролята на Антонен Арто се изпълнява от популярния гръцки актьор Герасимос Геннатас, докато с него на сцената е великият гръцки музикант-изпълнител Йоргос Паламиотис.

МАРТ

"ГОСПОДИН ИБРАХИМ И ЦВЕТЯТА НА КОРАНА"
01.03.2024г. от 19:30ч.

 

От Ерик-Еманюел Шмит

 

 

Превод СНЕЖИНА РУСИНОВА-ЗДРАВКОВА
Постановка СНЕЖИНА ТАНКОВСКА и МАРИУС ДОНКИН
Сценография МАРИУС ДОНКИН
Костюми ТОНИ КОНДЕВ
Композитор САШО МЛАДЕНОВ

 

Моноспектакъл на МАРИУС ДОНКИН

 

 

Разказ за най-важните уроци за живота и смъртта, които научаваме, когато най-малко очакваме. Разказ за страданието и просветлението на малкото еврейско момче Моисей, наречено Момо. Той живее на “Синята улица” в Париж и когато навършва 11 години счупва прасенцето-касичка и отива при жриците на любовта.  Така открива топлината. Когато баща му, студен и мрачен адвокат, го напуска, а по-късно се самоубива, Момо се сприятелява със самотния арабин господин Ибрахим. Така открива разбирането. Господин Ибрахим осиновява  Момо и двамата тръгват на пътешествие, което ги изправя пред най-важните кръстопътища в живота им.

image (1).png

ПОКАНА ЗА УЧАСТИЕ В МАЙСТОРСКИ КЛАС НА ТИЕРИ АРКУР

За първи път в София : Международен театрален фестивал на монодрамата „Към звездите“

 

Емблематичният френски режисьор сформира петдневен майсторски клас за българските студенти, който ще се провежда между 26 февруари и 1 март, всяка сутрин от 10.00 ч. до 13.30 ч. в Дома на културата „Средец” на ул.”Кракра” 2А. Резултатите от съвместната работа, ще бъдат представен пред публика на закриването на фестивала  от 17.30 ч. Таксата за участие е 20.00 лв., а записването може да бъде направено на касата на  City Mark Art Center. Участниците в майсторския клас ще се ползват с ВХОД СВОБОДЕН за всички заглавия в програмата на Международния театрален фестивал на монодрамата „Към звездите“.

БИЛЕТИ НА КАСАТА НА СИТИ МАРК АРТ ЦЕНТЪР

Живак без дата

"ЖИВАК"​ 
02.03
.2024 г. и 21.03.2024г. от 19:30ч.
Представлението е с продължителност  2ч.

Текст и изпълнение - Димитър Живков
Режисьор - Димитър Стефанов
Художник - Димитър Димитров
Композитор - Мартин Каров
Фотограф - Владислав Христов

Един спектакъл, посветен на врачанския манталитет, чувство за хумор и светоглед.

Три разказа, проследяващи различни уникални човешки съдби, изиграни с патос и майсторство.

Една борба с отраженията на живота ни, които се превръщат в самия живот, за съжаление.

Една история за това как споменът за корените и за истинските ни чувства може да ни възроди.

Plan B-366

"ПЛАН Б"

05.03.2024г. от 19:30ч.

Представлението е с продължителност  1ч.15мин.

Екип:

Продуцент – Продуцентска къща М енд Б Прадакшънс

Идея и постановка – Михаил Милчев

Драматург – Яна Добрева

Композитор – Милен Апостолов

Дигитален артист – Петко Танчев

Фотограф – Иво Орешков

Актьори – Борис Коев, Вартан Алексанян, Гергана Либова, Димитър Пишев, Ивета Маринова, Светлина Станчева.

„План Б“ е документален театрален спектакъл, основан на реални интервюта с истински хора, страдащи от алкохолна или наркотична зависимост. Нашите герои разказват честно и открито за унижения и падения, които трудно бихме могли да си представим. Те обаче, споделят всичко това, защото вече могат да си го позволят – превъзмогнали са го. Светлината е победила в техния път.

 

Това е един спектакъл за духовната криза на човечеството, изследвана чрез едно от нейните най–сериозни проявления - зависимостите, като опит за бягство от реалността и болката. И личния духовен опит като един възможен изход, оказал се спасителен за стотици изтерзани души.

За упадъка на нравите, консуматорския възглед за получаване на незабавно удовлетворение на всички потребности, за девалвацията на духовните ценности.

И за Бог от друга страна. За вечната епична битка между Бог и Его.

За духовния път, извървян от обикновените хора, обект на нашия разказ и чудото, благодарение на което те са изградили един нов живот на основа на вярата.

Проектът е реализиран с финансовата подкрепа на Министерство на културата на РБ, Рехабилитационен център за лечение на зависимости „Жива“ и любезното домакинство на СитиМарк Арт Център.

"ОБРАЗЦОВО КАБАРЕ"

06.03.2024г. от 19:30ч.
 

Да се потопим във времето, когато музиката беше с мелодия , текстът със смисъл, певците без auto-tune, а кабарето…образцово.Заповядайте в „ОБРАЗЦОВО КАБАРЕ“ !Уникално изживяване, в което ще чуете и видите любими български шлагери от 60-те и 70-те години. Песните: „Замълчи“ на Мими Николова, „Хора и улици“ на Мими Иванова и Борис Гуджунов, „Спри до мен“ на Леа Иванова  са само част от неустоимата музикална селекция в първото издание на „Образцово кабаре“.

Конферансие: Красимир Митов
Сценограф: Илина Грозева

Продуцент: Лино Стоянов

Врати: 18:30 часа
Кабаре старт: 19:30 часа

През времето и пространството, вечните хитове, пренасят вокалните домакини: Цветелина Маринова  и Тома Здравков .
„Образцово кабаре“ отваря врати с музиката вълнуваща поколения българи, за да покаже кои са вечните образци по ноти . Шлагерите в тази специална вечер са представени в кабаре стил и в актуалните аранжименти на Добромир Кисьов. Фантастичният балет, с хореограф Велислава Дипчикова, засилва визуалното пътешествие отвъд времето и романтиката, а изборът на песни доказва, че златните български хитове са безценна награда за сетивата.

Част от приходите от продажбата на билети ще отидат за подкрепа на Народно Читалище "Алеко Константинов 1897" за спешен ремонт на сградата, нуждаеща се от подмяна на главната вкопана канализация. След представлението ще има специално подготвена кутия за събиране на средства, както и представител от читалището.

Всички права по Закона за авторското право и сродните му права за използване публично по време на посоченото събитие, музикални и свързани с тях литературни произведения от репертоара на МУЗИКАУТОР са уговорени в договор № 1157 от 13-11-2023г. 

БИЛЕТИ НА КАСАТА НА СИТИ МАРК АРТ ЦЕНТЪР

"АЗ И ТИ, ПРЕДИ НИЕ"

08.03.2024г. от 19:30ч.

 

 

 

Участват : Йоанна Темелкова и Владимир Михайлов

Автор : Светльо Томов

Режисьор : Димитрис Георгиев

 

"Аз и ти, преди ние, какви бяхме?" пита авторът Светльо Томов в своята пиеса за двама. 

Това е историята на една изживяна любов, но не докрай. 

За това как сме забравили да чувстваме, да мечтаем и да бъдем щастливи. 

За една среща, която буди всичко недоизказано. Думи, които вече звучат различно.

"КОМИКадзе на КРЪСТЮпът"

10.03.2024г. от 19:30ч.

Искате ли да оздравеете от смях. Елате да видите прекрасния Кръстю Лафазанов в неговото комедийно шоу - "Комикадзе на Кръстюпът"

Моноспектакъл на Кръстю Лафазанов
Сценарий и постановка: Елена Начева

 

Анотация от ЛАФтора Елена Начева

„Смехът не е опасен за вашето здраве! Смехът преборва всичко, дори и Глупостта… Глупостта е излечима. РошаШАвите ѝ разновидности като надменност, горделивост, самонадеяност, самолюбие, себеизтъкване, фръцкавост и високопарните ни страсти – също. Попитайте и другите излекувани…

Обещаваме ви Смях на корем! Колкото можете да поемете! Всяка житейска КръстЮсловица има поне едно усмихнато решение, но затова пък крие безброй усмАхнати.

Нагледен урок защо не се продават на КръстЮвичар КръстЮвицове. И защо не се канят гости на чужда софра от свое име, без да има самоиронична готовност да се плати сметката и цената.

Открито намигване защо не се учи пилот как да пилотира вертолет на база дългогодишния ни опит от каране вертолетчето на въртележката. Голям смяхопраз! Смехът е мощна безсловесна молитва и блаGODарност! Смехът е панацея за избягване на всеки проблем.

Подходящо забавление за хора включили чувството си за хумор на „активен“ режим.

Специална смехообезболяваща и вдъхновяваща смехотерапия за всички вас, скъпи приятели и почитатели на смеха".

Елена Начева

vertical poster web

"ДОМ ЗА ОВЦЕ И СЪНИЩА"

11.03.2024г. от 19:30ч.

Представлението е с продължителност 50 мин.

Вълнуващ, умен, чувствителен, оставящ без дъх, спектакъл за нашата история от 1912-та година до наши дни.
 
Автор и изпълнител: Здрава Каменова
Режисьор: Гергана Димитрова
Музика на живо: Павел Терзийски
Видео на живо и костюм: Никола Налбантов
Асистент-режисьор: Олга Кочанова
Пространствена концепция: Наташа фон Щайгер
 
Продуценти: международната мрежа „Undernational Affairs", Център за култура и дебат „Червената къща", театър „Максим Горки"/ студио Я (Берлин), театър "Ноймаркт" (Цюрих) в партньорство с „Организация за съвременно алтернативно изкуство и култура -36 маймуни".
 
 
Една овца, две овце, три овце... Пред малката къща на една сляпа гадателка се вие върволица от хора. Стоят и чакат да съмне, а тя сънува. Един бял овен я води през пътеките на времената. Минава през опожарено село в Беломорска Тракия през 1913 г., пътят й пресича бягащо на Запад момче от 1990 г., среща една изгубена крава от 2018 г., чува гласовете на неродените от 2030 г. Хора от всички краища на света, от миналото и бъдещето, я дърпат за ръцете и искат да разкажат историята си. Всички те търсят нещо или бягат от нещо.
 
Театрална награда ИКАР 2019 в категория „Музика“ и номинация за театрална награда ИКАР 2019 в категория „Главна женска роля“. Носител на немската награда „Брюке Берлин 2020“ за драматургия от Централна и Източна Европа
 
Проектът се реализира с подкрепата на Министерството на културата и Национален фонд "Култура" - по програма Едногодишен грант 2022 г.

"БЪДИ СИЛЕН И ПРОСТИ"
13.03.2024г. от 19:30ч.

Представлението е с продължителност 60 -70 мин.
 

Участват: Диана Каваклийска и Васко Павлов
Муз. оформление: Стефан Веселинов
Постановка: Диана Каваклийска
Продукция: CD produzioni

„Бъди Силен и Прости“ е първи авторски спектакъл на актрисата и режисьор Диана Каваклийска, вдъхновен от книгата на кюстендилския куклен актьор Давид Алфандари „ Когато клоуните плачат“.

Спектакълът разказва историята на двама театрални актьори останали на улицата без работа. Тя е с псевдоним Пиеро, Той с псевдоним Пешеходец. Улицата и новата реалност ги поставят пред препятствия, с които трябва да се справят, за да оцелеят. Мобилизират всички свои сили, въображение, талант и през смях и сълзи създават спектакъл, разказвайки своята история и
душевност. За жалост намират поставената шапка празна. Въпреки това, не губят надежда, защото „ добрият моряк намира винаги брега“. Спектакъл за началото и края, за необходимостта да бъдеш нужен, за оптимизма, така необходим „ за да не паднеш с подкосени криле“

„Бъди Силен и Прости“ е ангажирана комедия и е игран на камерната сцена на „ Сълза и Смях“, Студио 5 на НДК, гост на театър „ Възраждане“ в София, в българските културни институти на Братислава и Виена, на Джобен Фестивал в София. Посрещнат е отлично от публика и критика.

След 3 годишно прекъсване „ Бъди Силен и Прости“ се завръща подновен на сцената.

"ПЪРВИЯТ ДНЕВНИК"
14.03.2024г. от 19:30ч.
 

по текстове на Марк Твен

Спекткъл на Павел Емилов и Елица Костова 

Сценография и костюми: Павел Илиев и Лиляна Петрова

Фотограф: Александра-Катерина Цанкова

Художествен консултант: Георги - Маноел Димитров

 

Ако Адам и Ева, толкова различни един от друг , са могли да изградят свой свят и да намерят общ език, то Мъжът и Жената в днешно време биха ли могли? Как биха изглеждали Адам и Ева днес? Какви са потребностите, които задвижват и мотивират хората да изградят вразка помежду си, как протича тя…

Как мъжът и жената намират общ език в днешно време? Какви подбуди имаме и различаваме ли се от първите хора? Променили ли сме се, развили ли са се отношенията и комуникацията помежду ни или мъжът и жената завинаги ще си останат от различни планети? Може би, всички тези отговори ще намерим в "Първият Дневник".

"ИЗНЕНАДАА"
15.03.2024г. от 19:30ч.

 

Режисьор: Орлин Дяков

 

Участват: Филип Аврамов, Мария Сапунджиева, Татяна Цветкова, Миглена Стоева

 

Кой не обича да го изненададат.. Но зависи как и с какво..

 

Мария Сапунджиева и Филип Аврамов се оплитат в кълбо от изненади, които ви карат да се смеете непрестанно!

 

“Изненадаa..”е топла, изпълнена с любов история, която ще помогне на мнозина да се загреят от студа на живота, да повярват в доброто и отново да се уверят, че се случват чудеса.

Пиесата се смята за една от най-добрите в съвременната руска драма от последните десетилетия.

Пиесата разказва трагикомичната история на една възрастна жена и нейната дъщеря, сред бита на обикновен руски дом. Майката е болна и очаква близкия си край, тъгувайки че все още не е видяла дъщеря си омъжена и наобиколена от деца. Дъщерята също се измъчва от тази ситуация и се чуди как да вдъхне вяра на майка си, че това ще стане и тя ще доживее да види дъщеря си под венчило. И решава да измисли надежда! Именно това решение, слага началото на куп смешни ситуации и недоразумения, и довеждат играта до трогателен завършек. Така се ражда една романтична комедия, изтъкана от от смях и сълзи, от човечност и доброта, от находчивост и красива фантазия. Понякога и една добре поднесена лъжа съживява човека и вдъхва енергия за живот. 

"ЛЕГЕНДА ЗА КАЛИАКРА"
18.03.2024г. от 19:30ч.

 

 

Независим авторски спектакъл по лични текстове на 

Анна-Мария Николаева, Анастасия Левордашка, 

Боряна Бабанова, Елица Йовчева, Марина Георгиева

Режисьор и драматург: Елица Йовчева

Участват: Анна-Мария Николаева, 

Анастасия Левордашка, 

Боряна Бабанова, 

Марина Георгиева

Проектът се осъществява с финансовата подкрепа на НФК.

Спектакълът „Легенда за Калиакра“ е вдъхновен от стара легенда, според която преди стотици години четиридесет млади българки сплитат косите си и скачат заедно от ръба на нос Калиакра, за да се спасят от похитителя си. Във време на насилие и война, когато мирът е само далечен спомен, а свободата – мъгляв мираж, те виждат в Смъртта единствения възможен начин да спасят честта си.

Какво ги чака Отвъд? Явора, Уна, Талла и Войдана се събуждат заключени в морската Геена между живота и смъртта. За да изплуват и за да видят отново Светлината, всяка от тях трябва да се сблъска с най-травматичните си спомени, да преживее отново най-тъмните си тайни, да изрече на глас най-греховните си мисли... Като в сън или в чужд спомен, четирите жени бродят из болезненото колективно минало в търсене на единственото спасение - Любовта.

В контекста на настоящите световни събития, „Легенда за Калиакра“ прозвучава болезнено актуално. Без да назовава  конкретно етноси и епохи, спектакълът артикулира на универсален език темите за насилника и жертвата, войната и мира, индивида и обществото, личната свобода и колективния избор, омразата и прошката.

Спектакълът е създаден в двумесечен колаборативен (дивайзинг) процес, в който режисьор и актриси заедно изграждат сценичния образ, текста и изразните средства, преобразувайки своя личен опит. Изходна точка на творческите търсения е легендата, а основно намерение в експериментите е очовечаването на авторитетите, достигането до тъмните дълбини на човешките памет и съзнание. На база на проведените актьорски тренинги и лаборатории за писане на текстове е изграден монтаж на четири лични истории/монолога, които представят четири различни гледни точки към случилото се в деня на похищението, на ръба на скалата и след това...

 

Награда за Режисура и за Ансамблово преставяне на Фестивала на авторския театър 2023

Kaliakra-6

"ПЕТЪК 13"
19.03.2024г. от 19:30ч.

 

 

ВНИМАНИЕ - Какво ни носи Петък 13? За хубаво ли е, за лошо ли е..

 

За ХУБАВО, За ХУБАВО, само СМЯХ. Мария Сапунджиева, Христо Гърбов и Мариана Миланова! Много смях и неспирни обрати от началото до края! 

 

Автор: Жан-Пиер Мартинез,

реж. Геогри Кадурин,

участват: Мария Сапунждиева, Христо Гърбов и Мариана Миланова.

 

 Тринайстият петък носи радост за някои – британците основават първото нудистко дружество, патентован е акордеона, Галилей открива спътник на Юпитер, а Франклин произнася прочутата си реч, че нищо не е сигурно, освен смъртта и данъците. Други пък, строят небостъргачи без 13-и етаж, хотелите се отказват от 13-та стая, а Формула 1 никога не използва болид с номер 13. Страхът от този ден сковава милиони хора. Какво ли ще донесе той на Джон и Кристи, които с нетърпение очакват двама свои семейни приятели? Ами ако единият от тях е излетял от 13-та писта на летището? Какви емоции ги чакат, когато разберат, че освен числото 13, има други цифри, които коренно ще променят живота им точно в този ден! А как ли ще завърши той, ако това е само началото?

Plakat (1)

"НА КЪС ПОВОД"

20.03.2024г. от 19:30ч.

Ексклузивно комеди шоу с музика и лични истории на звездите..

Не е за изпускане!

 

От тях ще разберете как се опрашват слънчогледи, защо една песен на Шер може да те преследва цял живот, какво е символизъм в семейните отношения, по какво си приличат телевизията и казармата и още много истории свързани с детството, любовта и надеждата..

 

През първите стъпки в шоу бизнеса, разочарованията, малките и големите човешки победи, които понякога изобщо не са се случили под прожекторите...

 

Всичко това гарнирано с много музика и яки гласища, за да се разделим накрая с усещането, че вече се познаваме доста повече, че се разбираме повече,че си прощаваме грешките....

----------

„Познаваме ли се“ е изцяло нов, модерен, стендъп-музикален формат на Desta Production, създаден от авторския тандем Здрава Каменова и Светльо Томов, който не прилича на нищо друго, а "На Къс повод" е само първото шоу от поредицата.

"ПРОМЕНЯНЕ"
22.03.2024г. от 19:30ч.

 

„Променяне“ – това не е просто театрално представление, а поглед в дълбините на човешката душа, драматизация на една изключителна книга и съчетание на живо изкуство с иновативни технологии. Йоана Буковска-Давидова създава моноспектакъл, който не само възхищава с актьорската й изява, но и събужда умовете на зрителите чрез добавена реалност и 3D mapping.

Темата на „Променяне“ се фокусира върху Актрисата – фигура, която притежава множество лица, но чието истинско „Аз“ остава скрито зад героините и медийното изображение. Използвайки книгата „Промяна“ на Лив Улман, Йоана разглежда своя собствен път, разгърнат в истории и хора, преживени страхове от детство, майчинство и творчески върхове.

Това е театрално приключение, което не само разтърсва емоционално, но и обединява публиката и актрисата чрез иновативни технологии. Идеята за добавена реалност и 3D mapping през смартфоните на зрителите внася допълнителна динамика в театралното изживяване. Така те стават активни участници, създавайки реалността на сцената през своите смартфони и телефоните им стават инструмент в творческия процес. 

Спектакълът не се ограничава само до сцената, той превръща враг номер едно – телефона, в съюзник и част от представлението. Тази иновация не само подчертава връзката между актьора и публиката, но и предоставя на зрителите уникална възможност да бъдат творци на визуалната реалност, която преживяват.

„Променяне“ се явява като емоционална бомба, разкривайки човешката същност през погледа на Актрисата. Това не е просто театрално събитие, а изживяване, което въздейства и вдъхновява, оставяйки зрителите със запомнящи се впечатления и нов поглед върху театралното изкуство.

ГОСПОДИН ИБРАХИМ И ЦВЕТЯТА НА КОРАНА
25.03.2024г. от 19:30ч.

 

От Ерик-Еманюел Шмит

 

 

Превод СНЕЖИНА РУСИНОВА-ЗДРАВКОВА
Постановка СНЕЖИНА ТАНКОВСКА и МАРИУС ДОНКИН
Сценография МАРИУС ДОНКИН
Костюми ТОНИ КОНДЕВ
Композитор САШО МЛАДЕНОВ

 

Моноспектакъл на МАРИУС ДОНКИН

 

 

Разказ за най-важните уроци за живота и смъртта, които научаваме, когато най-малко очакваме. Разказ за страданието и просветлението на малкото еврейско момче Моисей, наречено Момо. Той живее на “Синята улица” в Париж и когато навършва 11 години счупва прасенцето-касичка и отива при жриците на любовта.  Така открива топлината. Когато баща му, студен и мрачен адвокат, го напуска, а по-късно се самоубива, Момо се сприятелява със самотния арабин господин Ибрахим. Така открива разбирането. Господин Ибрахим осиновява  Момо и двамата тръгват на пътешествие, което ги изправя пред най-важните кръстопътища в живота им.

"БЪЛГАРСКАТА ЛИТЕРАТУРА НАКРАТКО"
27.03.2024г. от 19:30ч.

 

 

Действието на пиесата се развива в класната стая на едно училище. Трима учители  са изправени пред предизвикателството да преподадат цялата българска литература атрактивно и модерно, така че да бъде разбрана от съвременните ученици.

Учителите всеотдайно разиграват конфликтите между Иван Вазов и Пенчо Славейков, Йовков и Елин Пелин, любовния триъгълник между Яворов, Лора и Мина и правят инсценировки на моменти от „Под игото“, „На браздата“, „По жицата“.

През смях и горчива ирония „Българската литература накратко“ разказва за абсурдната ситуация в българското образование и нелепостите, с които се сблъскват ученици и учители.


Участват: Стефани Ивайло, Златомир Молдовански и Ненчо Илчев

КОМЕДИЙНО ШОУ СКЕЧ БАНДА

"ПРЕСТЪПЛЕНИЕТО"
29.03.2024г. от 19:30ч.

 

Какво е това?
Ще посмеете ли да се посмеете? Почивка на море или освежителен ремонт на баня, ние ви предлагаме и направата на плочки. Да, плочки, но на корема... от смях. Имаме идеалната фитнес програма – два часа интензивен, кардио смях за стягане на корема и отпускане на пси
хиката. Ще поработим за вашето лятно настроение и през зимата, и ще се къпете в удоволствие, с удоволствие.

Ние знаем, че времето е пари и, именно за това, при нас смехът не се пести и скечовете си струват. Така че бъдете винаги в час, а в случая и в два часа, гарантиран смях в компанията на приятели, гарниран със свежи напитки в приятна обстановка! *
*Който не се смее връщаме парите.


А сега сериозно:
Създадохме едно ново комедийно шоу, което кръстихме Скеч Банда, в което зрелището е като шоу с кеч, но без боя и малко по-истинско. Ще Ви разсмиваме и забавляваме в продължение на 2 часа с кратки скечове по всякакви злободневни теми - житейски, социални и др. Много от случките са лични преживявания на екипа, други са плод на въображението на нашите сценаристи, а трети са взаимствани от наши любими, комедийни формати. В актьорската ни банда участват Мария Димитрова, Мая Гелева, Иваил Симеонов, Горан Иванов и Христо Симеонов. Сценографията и костюмите са създадени от Ясмин Манделли. Продуцентът е Веселин Стоянов - Лино, а сценаристите, съвсем типично за тях, се крият зад завесата.
Във всяко шоу ще се забавлявате с над 60 различни образа, които ще сменят костюми по-бързо от механик сменящ гума в питстопа на състезание от Формула 1, докато вие се спуквате от смях.

Дом на нашето шоу е Сити Марк Арт Център /бившeто кино Левски/, където специфичната атмосфера и барът в залата ще ни дадат възможност да Ви предложим едно наистина експлозивно забавление.


Най-важно за нас е как се чувства публиката, а нашата единствена цел е всеки един зрител в залата да запази за дълго приятното усещане от преживяното с нас.

Забележка:

  • Презаверяването на билети става поне един ден преди спектакъла.

  • Закъснелите зрители се настаняват на места посочени от салонен разпоредител.

С обич към театъра, родителите и децата.
Драги родители, ходи ли ви се на театър?
Ами децата? Нито баба, нито приятел може да откликне тази вечер!
Вечерна занималня има ли?
Вече ДА!
За първи път в София в "15 Врабчета" отваря крила ВЕЧЕРНА ЗАНИМАЛНЯ!.
За родителите, които искат да отидат на театър, а няма на кого да поверят децата си от 18:30 до 21:30.
Локацията е страхотна. ул. "Врабча" 15А.

Родителите могат да доведат детето си в това грижовно гнездо, където ще сподели с други деца творчески работилници, игри и кулинарно ателие.
Родителите ще се радват на тетрална постановка и на спокойствието, че детето им също има радостно преживяване.
Ще си го приберат творило, играло и нахранено.

Как се случва записването за вечерна занималня?
С телефонно обаждане на 0885540501 мин. 2 дни предварително записвате детето.
Вечерна занималня може да се случи при мин. 2 деца.
Такса: Дарение по собствено усмотрение. (Така ще бъде до 20.02. 2022г. После ще е фиксирана такса. Заедно с родителите ще се избере адекватна стойност.)
*Всяко дарение спомага творческия полет на „15 Врабчета“.

bottom of page