top of page
TiDaVidish_2022_IvanAndonov_FB_1200x628.jpg

"Ти да видиш!"
КИНОПАНOРАМА

Ретроспекция на филми на
ИВАН АНДОНОВ

ЮЛИ 2022г.

Пространството на Сити Марк Арт Център е отворено за всички обичащи културата, включително хората с увреждания, на които предлагаме изцяло достъпно среда с възможност за ползване на залата, терасата, сцената, тоалетните и всички общи пространства.

"ПОНЕ ЗА МИГ ДА ПОЛЕТЯ"

документален филм

2.07.2022 г. от 19:30 ч.

 

Сценарий: Влади Киров

Режисьор: Галина Кралева

Оператор: Светла Ганева

Монтаж: Бойка Попова

Звук: Борис Траянов

Музикално оформление: Мариана Вълканова

"На Иван Андонов с обич" е посвещението във филм за голям артист - Човек в Изкуството - режисьор, сценарист, художник, актьор.

 

Заглавието на документалния филм "Поне за миг да полетя" е част от песента "Моят свят" на Кирил Маричков в сериала "Дунав мост". Фразата е избрана от режисьорката Галина Кралева като израз за цялото творчество на Иван Андонов - със стремеж към полет и нови хоризонти.

Режисьор на "Дами канят", "Опасен чар", "Вчера", "Вампири-таласъми", артистът Иван Андонов пише, рисува, пресъздава, анимира образи и търси духовността и съвършенството.

Спомени споделят съпругата Люба Маричкова, Илка Зафирова, Стефан Данаилов, Анани Явашев, Георги Мишев, Кирил Маричков, Асен Шопов, Мария Статулова, Христо Мутафчиев и др.

А Музите за Таланта са много...

"БЯЛА МАГИЯ"

5.07.2022 г. от 19:30 ч.

 

 

Сценарий: Константин Павлов

Режисьор: Иван Андонов

Оператор: Виктор Чичов

Музика: Георги Генков

 

В ролите: Пламена Гетова, Антон Горчев, Велко Кънев, Илка Зафирова, Георги Калоянчев, Петър Слабаков, Кунка Баева, Иван Григоров и др.

 

Фреска от живота в България през 20-те година на ХХ век.

Планинско село в България от 20-те години на миналия век живее своя причудлив живот… Богът и Дяволът се борят в едно старческо и едно детско въображение, без някой да надделее. Обединяващото в тази калейдоскопична картина е панаирът, обагрил всичко с карнавалната необузданост на народното веселие. Многочислените герои действат според своето мислене. Далеч от цивилизацията, те живеят по законите на природата, водени от нейните тъмни и добри сили. В изпълненото с метафори и символи авторово изображение оживяват човешки добродетели и слабости - любов и омраза, грубост и нежност, благородство и низост.

Сребърна награда на международния филмов фестивал в Кадис, Испания 1984г.

Pokriv 01
pokriv-2

"ПОКРИВ"

8.07.2022 г. от 19:30 ч.

 

 

Сценарий: Кънчо Атанасов

Режисьор: Иван Андонов

Оператор: Виктор Чичов

Музика: Георги Генков

В ролите: Петър Слабаков, Пепа Николова, Мария Статулова, Васил Попилиев, Григор Вачков, Нина Стамова, Надя Тодорова, Георги Русев, Никола Тодев и др.

 

Случайната среща между шофьор и циганка на автостоп променя посоките в живота им...

Шофьорът Кирил и съпругата му мечтаят за нова къща. Кирил прави “черни курсове”, за да набави строителни материали. Един ден качва в камиона си странна пътничка – млада циганка с цвете в косите си. Тя му харесва от пръв поглед. “Грешната” им любов започва като на шега, но ги отвежда на строежа на магистралата, където вярват, че ще започнат живота си отначало...

Наградата на критиката за режисура на националния филмов фестивал “Златната роза”- Варна, България.

Отклонение 1
Отклонение 2

"ОТКЛОНЕНИЕ"

 

15.07.2022 г. от 19:30 ч.

 

 

Режисьори: Гриша Островски, Тодор Стоянов

Сценарий: Блага Димитрова

В ролите: Невена Коканова, Иван Андонов, Катя Паскалева, Стефан Илиев

Музика: Милчо Левиев, Тодор Стоянов

Заснет през 1967 година Филмът е по романа на Блага Димитрова и е показал прекрасно онази любов - невъзможна, неуловима, изплъзваща се под натиска на разума. Режисьори са Гриша Островски и Тодор Стоянов. С участитето на талантливите български актьори Иван Андонов, Невена Коканова, Стефан Илиев, Катя Паскалева, Доротея Тончева. Сценарият на филма „Отклонение“, е написан специално за Невена Коканова. Допълнително удоволствие е музиката на Милчо Левиев. Наричат го един от българските любовни филми на всички времена. Въпроси, съмнения, надежда и разочарование - филмът разказва за отношенията на двама души, някога обичали се, дълго време разделени, а после случайно срещнали се. При тази среща и припомнянето на миналото се появяват редица въпроси. Защо са се разделили някога? Какво прави любовта им днес невъзможна? Какво ги е променило? И филмът се задължава да даде отговор не тези въпроси.

Блага Димитрова е поетеса на нереализираната любов - на любовта, която едва докосва, неуловима, липсваща, по-скоро болка и разочарование, отколкото блаженство. При нея чувствата са поставени под контрола на разума, задъхват се от товара на съображения и комплекси…Филмът "Отклонение", както и преди това романът "Пътуване към себе си", е опит на поетесата да предаде на своите проблеми и настроения един по-широк отзвук."

Отличията за лентата : Специалната награда, Наградата за женска роля на Невена Коканова, Наградата на кинокритиката за операторска работа, Варна, 1967 Златен медал и Наградата на ФИПРЕССИ, Москва, 1967 Ннаградата за най-добър филм на Индийското дружество за връзки с чужбина, Делхи, 1968
Първа награда и наградата на ФИПРЕСИ на международния филмов фестивал в Москва, Русия 1967 г.

Вампири 1

"ВАМПИРИ, ТАЛАСЪМИ"

 

19.07.2022 г. от 19:30 ч.

 

 

Сценарий: Иван Андонов

Режисьор Иван Андонов

Оператор Димко Минов

Музика Кирил Маричков

В ролите: Илка Зафирова, Жана Карайорданова, Живка Ганчева, Пепа Николова, Васил Банов, Николай Урумов, Георги Русев, Петя Силянова

В началото на "комунистическата власт" една застаряваща актриса се опитва с всички средства да се задържи на сцената, но трябва да стигне до истинско предателство, за да оцелее...

Дните след 9.9.1944 г. На власт е правителството на ОФ. Започват репресии срещу буржоазията. Сестри Барзови и актрисата Ванда живеят в страх от произхода си. Началникът на милицията им е задължен - техният баща е спасил неговия от бесило. Но дългът към комунистическата власт надделява и той ги арестува.

Актрисата Ванда се обявява за новата власт, стига до предателство, за да я допуснат в театъра. С цената на много усилия, тя не остава в къщата с вампирите и таласъмите на миналото.

"ВЧЕРА"

 

22.07.2022 г. от 19:30 ч.

 

 

Режисьор: Иван Андонов
Сценарий: Владо Даверов
Участват: Христо Шопов, Георги Стайков, София Кузева, Светла Тодорова

„Вчера“ е български игрален филм от 1987 година на режисьора Иван Андонов. Сценарият се основава на романа с автобиографични елементи на българския писател и сценарист Владо Даверов „Вчера“. Музиката във филма е композирана от Кирил Маричков по текст на Даверов. Основната снимачна площадка на филма е в сградата на тогавашното училище за сценични кадри в Пловдив.

Краят на 60-те. Beatles и Rolling Stones. Сексуалната революция. Невинен полъх от голямата промяна на Запад достига до езикова гимназия в България, където младежите вече са готови да влязат в утрешния ден. Учениците се сблъскват с конформизма и предразсъдъците, приятелството и предателството, смъртта на най-близкия приятел. Едно носталгично и реалистично вглеждане в живота на елитните езикови училища през годините на социализма. Ефектното изпълнение на изгряващите звезди, съзаклятническото другарство на героите и хитовата песен превръщат филма в култов за младите зрители.

 

Премиерата на „Вчера“ се състои на 25 януари 1988 година. Държавната комисия го поставя във втора категория и определя като кичозен, но получава положителните отзиви от критиците и зрителите. Получава четири награди, в т,ч, наградата на публиката и наградата за сценарий.

Голямата награда на международния филмов фестивал на авторския филм в Сан Ремо,Италия
1989 г.


Награда за режисура на международния филмов фестивал в Москва,Русия
1989 г.

.

"ДАМИ КАНЯТ"

 

25.07.2022 г. от 19:30 ч.

 

 

Сценарий: Георги Мишев

Режисьор: Иван Андонов

Оператор: Пламен Вагенщайн

Музика: Георги Генков

 

В ролите: Стефан Данаилов, Цветана Манева, Мариана Димитрова, Доротея Тончева, Илка Зафирова, Боряна Пунчева, Георги Русев, Невена Коканова, Илка Зафирова, Боряна Пунчева, Надя Тодорова, Мария Статулова и др.

Чаровен автомобилен инструктор се отдава на лекомислени авантюри и всички жени го харесват, не само защото умее да съчувства, а и защото им помага да повярват в себе си. Това обаче му изиграва лоша шега. .

Автомобилният инструктор Донев се развежда с жена си, като й отстъпва скромното си имущество. Но загубвайки предметите, запазва своята жизненост и обаяние. И въпреки че всяка от жените, които го ухажват, се опитва здраво да го впримчи, неотразимият Дон Жуан успява да излезе от всякакви капани.

Освен инцидентните проблеми с ревниви съпрузи, много по-сериозни са проблемите му с преследващите го влюбени жени. Примката около мнимия Дон Жуан започва да се стяга, но преследването завършва...с провал за всяка една от тях.

Остава това, което авантюристът не очаква - любовта, която бяга...

.

"ОПАСЕН ЧАР"

 

27.07.2022 г. от 19:30 ч.

 

 

Сценарий: Свобода Бъчварова

Режисьор Иван Андонов

Оператор Пламен Вагенщайн

Музика Георги Генков

В ролите: Тодор Колев, Стефан Мавродиев, Невена Коканова, Любен Чаталов, Георги Русев, Татяна Лолова, Надя Тодорова, Цветана Манева, Маргарита Карамитева, Петър Слабаков, Борис Арабов и др.

Чаровен измамник омайва лековерни жени с предложения за брак, а след това ги ограбва. Ловък мошеник, той непрекъснато сменя имената си, като дори успява да заблуди и родната милиция с мнимата си смърт.

 

Интелигентен, очарователен и галантен - мечтата за всяка самотна жена.В действителност е изобретателен мошеник, който обира наивни жени. Пътува от град на град, сменя имената и самоличността си, избирателно си набелязва жертвите и действа. Ястребовски, Соколов, Илия Буревестников, Мисирков са само част от имената, които използва, за да избяга от отговорност до... следващия път.

Може дори да инсценира собствената си смърт. Приключение безкрай на талантлив, но нереализиран актьор от живота, чиято единствена цел е да направи ежедневието си по-интересно.

Награда от Международния фестивал на телевизионните филми ТЕЛЕКОНФРОНТО`85, Италия;

Голямата награда от Фестивала на комедийния филм в Шамрус, Франция /1988/;

Специалната награда и награда за мъжка роля на Тодор Колев от Международния кинофестивал на комедийните и сатирични филми в Габрово /1988/;

Наградата за сценарий на Свобода Бъчварова от Съюза на българските филмови дейци /1984/.

.

Note:

Tickets are validated at least one day before the show.

bottom of page