ОКТОМВРИ

МУЗИКА

„От сърцето – нека отново стигне до сърцето“
Лудвиг Ван Бетовен
 

 
Viva la Musica… Така се нарича новият цикъл концерти в Сити Марк Арт Център. В началото на лятото проф. Милена Моллова развълнува публиката с „Годишните времена на Чайковски“ и „Детски сцени“ от Шуман в уютната зала, позната на по-възрастните като бившето кино Левски. А на 15 септември нейната ученичка Анжела Тодорова откри новия цикъл заедно със своите съученици и приятели.
В деня на музиката, 1 октомври, проф. Цочо Бояджиев представи новата книга на Венцеслав Николов „Баща ми е прочутият Матео“. В нея неговото старинно виолончело от 1726 година си спомня за изминалите години.И разбира се в залата звучи и музика, проф.Венцеслав Николов и Лилия Жекова предложиха на многобройната публика музикална разходка из столетията с любими пиеси.
Лора Маркова и Ивайло Василев – две имена от бъдещето. На концерта им на 21 октомври младите артисти ще свирят заедно сонатите на Моцарт и Шуман – изключително отговорна задача. Ще ги чуем и поотделно, соло, с блестящата, истински виртуозна музика на Паганини и Лист. Един с нетърпение очакван концерт!
Ансамбъл „Силуети“ и „Квартет за края на времето“ от Оливие Месиен! Преди 80 години, в разгара на Втората световна война, в един немски концлагер е създадено и изпълнено това невероятно въздействащо произведение. То бележи и началото на творческия път на „Силуети“. Лилия Жекова, Калина Митева, Кристиян и Габриела Калоянови вече десет години концертират с него, живеят с музиката на големия френски композитор. Датата на концерта е 26 ноември.
И накрая традиционния Коледен концерт на 17 декември. Виолончелото на проф. Венцеслав Николов отново ще бъде с нас, ще участват и младите музиканти от Камерен ансамбъл „Силуети“…
Нека да преживеем заедно чудото на концерта: трепетната тишина в залата, когато звукът още е в ръцете на музикантите… ето, той се ослушва, боязливо тръгва към слушателите, търси път към сърцата им...

ПРОСВЕТЕН ЦИКЪЛ

"ИНТЕРДИСЦИПЛИНАРНИ ТВОРЦИ"

 

Композитор, поет и философ - Рихард Вагнер (1813 – 1883)

28.10.2021 г. от 18:00 ч и от 20:00 ч.

 

Запознавайки се с историята, виждаме че интердисциплинарността е нещо естествено и че много от големите творци, хора на науката и изкуството, правили историята през вековете и хилядолетията са точно такива симетрично развити творци.

Представяме личности, които да ни напомнят за нашият собствен потенциал, да ни напомня за нашата собствена переспектива.

Един цикъл, който да събужда нашата креативност, нашата сила, нашата способност, нашата цялостност.

 

Водещ и артистичен директор

Йордан Камджалов

 

GENESIS ORCHESTRA

 

ПРОГРАМА

  • Въведение

  • Композитор, поет и философ - Рихард Вагнер (1813 – 1883). Зигфрид Идилия

  • Следконцертни диалози между сцената и публиката          

 

Сити Марк Арт Център

28 октомври 2021, 18:00 и 20:00 часа

 

НОЕМВРИ

"Това чудо(вище), наречено ЖИВОТ"

3.11.2021 г. от 19:30 ч.

Авторски музикален моноспектакъл на

ДИАНА ДАФОВА

Моноспектакълът „Това чудо(вище), наречено Живот” е ново творческо превъплъщение на Диана Дафова. Искрено споделяне на необичайни лични преживявания въвежда аудиторията в общочовешки теми: коренът, вярата, знаците, свободата, пречистването, любовта и благословията. Да, животът е чудо, но понякога и чудовище, което не рядко ни подлага на изпитания. В спектакъла прозвучават най-емблематичните песни на Диана Дафова и разкази за тяхното възникване, „Аадия”(Космос, Вселена), селекционирана от НАСА за трансмисия в Космоса със совалката Колумбия, „Талиесин”Пречистване”, „Каризма”, благословена от Папа Йоан Павел II и др. Моноспектакълът ни пренася в страни на три континента и е истинско пътешествие на духа, засягащо най-дълбоките чувства.

Едно преживяване,  което се надяваме да ви провокира, размисли, насълзи, разсеее и отпусне, всичко, което не намираме в забързания

свят навън и което ни дава смисъл и обогатява.

Аудиторията има възможност да се доближи до харизматичната личност на Диана Дафова, нейната неизчерпаема креативност и артистичност, човешката й топлота и откровеност,

позитивните й нагласи и добронамереност, обаятелното й присъствие на сцената.

Научно направени изследвания чрез различни методи доказаха многократно силния заряд на нейните композиции и лечебните и благотворни свойства на гласа й, които аудиторията ще почуства.

DSC_3004c

ЦИКЪЛ КОНЦЕРТИ "Вива ла музика" 

 

Камерен ансамбъл "Силуети"

представя

„КВАРТЕТ ЗА КРАЯ НА ВРЕМЕТО”

от Оливие Месиен 

26.11.2021 г. от 19:00 ч.

 

     Всяка среща с „Квартет за края на времето” е събитие. Това е една необикновена творба, написана през мрачните военни години – на 15 януари 1941 г. в концентрационния лагер, в който са държани френски интелектуалци, сред които и Оливие Месиен. Вдъхновена е от текст от десета глава на „Откровението на Йоан”, описваща края на света. Странно вълнуващата музика извисява слушателите, като ги извежда далеч от ежедневните грижи и твърде материалния свят около нас и ги доближава до свят, изпълнен със Светлина и Любов...

 

През драматичната 1939 година Месиен е известен църковен органист в Париж, но след обявяване на войната е мобилизиран и скоро след това попада в концентрационен лагер. Там пише „Квартет за края на времето”, което, според композитора, било начин „да избягаш от снега, от войната, от пленничеството и от самия себе си.“

Премиерата е била на 15 януари 1941г. при - 30 градуса пред аудитория от 5000 затворника, а Месиен казва: „Никога друг път не са слушали музиката ми с такова внимание и разбиране“.

    Не пропускайте тази извисяваща духа творба в изпълнение на Камерен ансамбъл "Силуети"

 

Калина Митева – цигулка

Габриела Калоянова – виолончело

Лилия Жекова – пиано

Кристиян Калоянов – кларинет

Бон-Бон представя мюзикъла

"Пепеляшка"

 

за първи път премиерно ще се пренесем в приказния дворец "Сити Марк Арт Център" 

 

28.11.2021 г. от 18:00 ч.

 

Любимата на малки и големи приказка за Пепеляшка ще оживее в нова форма на 28 ноември от 17ч., а да покаже на децата колко голяма е силата на изкуството, да чувстват и преживяват света по един по-дълбок и цветен начин.

В „Пепеляшка“ колоритният режисьор Бисерка Колевска, носител на множество международни награди, успява да погъделичка детското в душата на всеки зрител.

Музиката е на Борислава Танева, с която Бон-Бон работи от създаването си, аранжирана и оркестрираната от Румен Бояджиев-син и програмирана от Виктор Стоянов, украсена от богати вокални аранжименти на Яна Балева и Елизабет Нешева в “LaTiDA” records. Текстовете са на Цветомира Цонева. Основен акцент в „Пепеляшка“ е брилянтната хореография на Жасмина Стоянова (танцово студио „Пумпал“), а за преобразяването на децата актьори в приказни герои отговаря художникът на костюмите Адрияна Найденова. Мюзикълът ще бъде под вълшебния съпровод на ClassicArt String Quartet и Зара Кушева - виолончело и Сара Чакърова - ударни!

 

Очакваме ви, за да съпреживеем заедно историята на Пепеляшка!

ДЕКЕМВРИ

IMG_2717

ЦИКЪЛ КОНЦЕРТИ "Вива ла музика" 

 

КОЛЕДЕН КОНЦЕРТ

17.12.2021 г. от 19:00 ч.

 

Проф. ВЕНЦЕСЛАВ НИКОЛОВ – виолончело

 

С участието на камерен ансамбъл „СИЛУЕТИ“

 

Калина Митева - цигулка

Габриела Калоянова - виолончело

Кристиян Калоянов - кларинет

Лилия Жекова - пиано

  

 

ПРОГРАМА

 

Арво Пярт – Fratres

Йохан Себастиан Бах – Хорал

                     - Прелюд в сол мажор

Антонио Вивалди – Ларго

Жан-Филип Рамо – Менует и Тамбурин

Джузепе Валентини – Менует

Блас дьо Лазерна – Тонадиля

РохелиоТахел – Арагонеза

Феликс Менделсон – Бартолди – Песен без думи

Роберт Шуман – из Пиеси в народен стил

Панчо Владигеров – Ласка

Джордж Гершуин – из „Порги и Бес‘

 

Из „На Бис“ от Венцеслав Николов

       

Ларго*

 

Слънце и тъга.

Странна топлота,

която

право във душата

те улучва.

Сърцето

свива се печално.

Плачеш с радостни сълзи.

Замислен,

краят връща ни към светлината.

 

*от Антонио Вивалди

УВАЖАЕМИ ЗРИТЕЛИ,

СКЪПИ ПРИЯТЕЛИ,

 

Съгласно Заповед № РД-01-856/19.10.2021 г.за въвеждане на временни противоепидемични мерки на територията на град София:

Новата заповед на Министерство на здравеопазването, в сила от 21 октомври в 00:00 часа, гласи, че в театрите могат да бъдат допускани само зрители, които притежават "зелен сертификат" или по-конкретно:

  • ваксина за COVID-19 

  • преболедували са COVID-19

  • имат отрицателен PCR тест

  • имат отрицателен антигенен тест 

 

 

 


Бъдете здрави!

 

Екипът на „Сити Марк Арт Център“

 

Забележка:

Презаверяването на билети става поне един ден преди спектакъла.