МУЗИКА

ОКТОМВРИ

CMART_Nikolov_01-10-2022_92x112cm_4
Concert Prof. Nikolov Lilia Jekova

ЦИКЪЛ КОНЦЕРТИ "ВИВА ЛА МУЗИКА"

ПРАЗНИЧЕН КОНЦЕРТ ПО СЛУЧАЙ ДЕНЯТ НА МУЗИКАТА

В програмата: романтични миниатюри

 

1.10.2022 г. от 19:00 ч.

 

ВЕНЦЕСЛАВ НИКОЛОВ - виолончело

На рояла ЛИЛИЯ ЖЕКОВА

 

 

ПРОГРАМА

 

Роберт Шуман – Фантастични пиеси op.73

Феликс Менделсон – Песен без думи

Едуард Елгар – Salut D’Amour

Камий Сен-Санс – Лебед (из „Карнавал на животните“)

Жюл Масне – Елегия

Енрике Гранадос – Андалуза

Исак Албениц – Танго

Мануел Де Файя – из „Испанска народна сюита“

Макс Брух – Кол Нидрай

Давид Поппер – Унгарска рапсодия

 

Мили приятели,

 

Концертът, с който ще отбележим Деня на музиката има един недостатък, избрали сме за програмата само романтични миниатюри - от Шуман, Менделсон, Елгар, Сен-Санс, Масне… любими творби на много поколения слушатели. На 1 октомври, в уютната зала на Сити Марк, заедно с Лилия Жекова ще свирим за вас. Ще се радваме да бъдем заедно на нашия празник.

 

Проф. Венцеслав Николов

Камерен Ансамбъл Силуети

ЦИКЪЛ КОНЦЕРТИ "СИЛУЕТИ НА 10"

"НОВИТЕ 10"

Със специалното участие на:

проф. Патрик Юд, виола (Швейцария)

и Никлас Валентин, цигулка (Дания)

 

8.10.2022 г. от 18:00 ч.

 

По случай десет годишнината на Камерен ансамбъл „Силуети“ в София ще пристигнат музиканти, които са били част от творческия път на ансамбъла през годините и тяхното участие в сесиите на Европейската академия за камерна музика – ЕСМА. Патрик Юд е професор по виола и камерна музика в Университета в Берн, Швейцария и артистичен директор на ЕСМА. Изявен камерен музикант, композитор и диригент, свирил е в ансамбъл „Модерн“ и Колегиум Новус, Цюрих. Заедно с него от Копенхаген пристига младият датски цигулар Никлас Валентин, който е лауреат на конкурса „Карл Нилсен“. Свирил е на престижни сцени като Карнеги Хол, Ню Йорк, Мариински театър, фестивалът Вербие, Швейцария и др.

Заедно с Камерен ансамбъл „Силуети“ те ще представят нестандартен формат на концерт в „три действия“. Ще прозвучат както творби от Франк, Прокофиев и Барток, така и музика от датския композитор Карл Нилсен и обработка на „Български танци“ от Барток, написана специално от проф. Патрик Юд за „Силуети“, която ще бъде представена премиерно на българската публика. С този концерт ансамбъл „Силуети“ се надява да стъпи на пътя на своите „нови 10“ години чрез творчески срещи, нови хоризонти и още по-смели идеи.

Очакваме ви в съботната вечер на 8 октомври, с нестандартен час 18:00 в уютната атмосфера на залата на Сити Марк Арт Център!

Румяна Атанасова - пиано

ЦИКЪЛ КОНЦЕРТИ "ВИВА ЛА МУЗИКА"

Клавирен рецитал на Румяна Атанасова (Франция)

 

14.10.2022 г. от 19:00 ч.

 

В програмата творби от Фредерик Шопен 

 

Програма:

 

Балада оп.23, №1

Три Етюда из оп. 10 (№1,3,5)

Два етюда из оп. 25 (№2,7)

Балада оп 38, №2

Ноктюрно оп. 15, №2

Ноктюрно оп. 27,№1

Скерцо оп. 31, №2

РУМЯНА АТАНАСОВА е родена във Варна. На 9 години е приета в съществуващия тогава интернат за даровити деца – музиканти, където учи при проф. Панка Пелишек. Продължава образованието си в Софийското музикално училище и Българската държавна Консерватория, като обучението й по пиано е отново при проф. Пелишек. След завършване на висшето си образование Атанасова специализира при известната педагожка Ивон Льофебюр в Париж, а по-късно работи съвместно с нея.

През творческия си път Р. Атанасова е удостоявана както с наши, така и с международни награди:

  • Златен медал и лауреатско звание на първия републикански фестивал в София;

  • Първа награда за най-добро изпълнение на българска творба;

  • Златен медал и първа награда на международния конкурс; Бедржих Сметана; на фестивала Пражка Пролет в Прага;

  • Първа награда на международния конкурс;Клод Дебюси; в Париж;

  • Трета награда на международния конкурс Зифра във Версай;

  • Медал на международния конкурс Маргарита Лонг; в Париж.

Още преди да замине за Париж Румяна Атанасова е изнасяла рецитали и концерти с филхармониите във Варна, Бургас, Плевен, Пловдив и София; под диригенството на Емил Главанаков свири на ММФ „Варненско лято”; на същия фестивал музицира с чешкия диригент Ян Шефел и французина, маестро Жерар Стрелецки; работила е съвместно и с проф. Константин Илиев, Васил Стефанов, Добрин Петков, Месру Мехмедов, Емил Янев...

Участвала е като солистка на оркестрите на френското радио, на радио ВВС и на белгийската телевизия. Изнасяла е концерти във Франция, Германия, Англия, Белгия, Швейцария, Италия и Канада.
Има редица участия в българското радио и телевизия, а фирма ''Супрафон''; в Прага издава грамофонна плоча с нейни изпълнения. Румяна Атанасова има записани
дискове с произведения от Ф. Шопен, К. Дебюси, Ф. Лист както и диск „Славянска душа” с творби от Б. Сметана, А. Дворжак, С. Прокофиев, П. Владигеров.

"Classical Like Never before" Концерт на The Eastern Quartet
 
"Classical Like Never before" Концерт на The Eastern Quartet

"Classical Like Never before"

Концерт на The Eastern Quartet

 

22.10.2022 г. от 19:30 ч.

 

The Eastern Quartet е базиран в Цюрих, Швейцария, и се състои от четирима изключително креативни и прекрасни професионалисти, идващи от различни части на Източна Европа:
Атанас Маринов (България), Сорин Спасиновичи (Румъния), Серафим фон Вера (Швейцария), Орхан Ремзи (България/Турция).

 

Основната цел на The Eastern Quartet е да свърже различни музикални жанрове по уникален начин, използвайки тяхната изобретателност, музикални умения и културен опит, който всеки от тях притежава. Класически квалифицирани, The Eastern Quartet, преминава всички граници със своя полиглотен музикален език. Обобщаването на специалното качество на техните аранжиментите с няколко думи не е лесна задача: те са паралелни нахлувания в класическата територия и в далечни области на музикалния репертоар, в които музикантите упражняват своята спонтанна креативност, за да създават първокласна, новаторска, вълнуваща музика, която живее и диша. Селективно обогатявайки своите програми, често с емоционални заглавия, като „Classical Like Never Before“ техните собствени композиции служат като емоционални визитни картички, които хвърлят разкриваща светлина върху личностите на тези изключителни музиканти. В собствените си индивидуални
стилове, четиримата музиканти се присъединяват към изразяването на любовта си към импровизацията с ентусиазирана отпуснатост и съвършена виртуозност където получават възнаграждение за постиженията си при изпълнения на живо от публиката, която може да разчита, че ще се раздвижи от местата си , и почти неизменно, в края на концерта, ще покажат признателността си с ентусиазирани овации.

 

Заповядайте на 22.10.22 от 19:30 да се насладите не премиерата на The Eastern Quartet в Сити Маркт Арт Център.

"Classical Like Never before" Концерт на The Eastern Quartet

Забележка:

  • Презаверяването на билети става поне един ден преди спектакъла.

  • Закъснелите зрители се настаняват на места посочени от салонен разпоредител.